Naš poslastičar, Zdravko Gavrilović je odlučio da podeli svoj “tajni” recept za kolač koji, iako ima “Lenji” u imenu, bez dobre pripreme, može doneti više posla nego što ste očekivali. Međutim, tu je Zdravko da to spreči! 🙂
Vreme pripreme: 90-120 min
Težina spremanja:
1kg Brašna
520g Dijamant Classic margarina
1 kesica Praška za pecivo
400g Šećera
4 Jaja
200ml Mleka
2kg Jabuka
10g Cimeta
10g Vanilin šećera
100g Suvog grožđa
150g Mlevenih oraha
Prstohvat Soli
Zamesiti sledeće sastojke: Brašno, 500gr Dijamant Classic margarina, prašak za pecivo, 200gr šećera, jaja, mleko, so i 5gr cimeta, potom podeliti na dva dela. Svaki deo posebno umotati u foliju i ostaviti da se odmori i stenge u frižideru najmanje sat vremena.Testo se može zamesiti nekoliko dana ranije, a može se držati i u zamrzivaču.
Jabuke očistiti i iseći na kocke. Staviti u šerpu i dodati sve sastojke osim oraha. Dinstati da jabuke omekšaju i da tečnost ispari. Na kraju dodati orah i sve izmešati. Ostaviti da se prohladi.
Prvu polovinu testa razvući i oklagijom prebaciti u pleh. Pleh je potrebno premazati sa margarinom i staviti preko papir za pečenje.
Koru peći oko 7-8 min na 180 stepeni. Bitno se da se kora ne ispeče do kraja.
Ohladiti koru. Na ohladjenu koru staviti sav fil i prebaciti drugu koru koju smo razvukli. Razmutiti jaje i premazati po kori. Na nekoliko mesta izbušiti sa viljuškom i peći na 180 stepeni oko 45 min.
Ohladiti, iseći i posuti sa sećerom u prahu.