Poslastičareva Lenja pita - Dijamant - U sve se meša ljubav
Dijamant

Poslastičareva Lenja pita

Naš poslastičar, Zdravko Gavrilović je odlučio da podeli svoj “tajni” recept za kolač koji, iako ima “Lenji” u imenu, bez dobre pripreme, može doneti više posla nego što ste očekivali. Međutim, tu je Zdravko da to spreči! 🙂

AUTOR: Dijamant

Vreme pripreme: 90-120 min

Težina spremanja:



Sastojci

  • 1kg Brašna

  • 520g Dijamant Classic margarina

  • 1 kesica Praška za pecivo

  • 400g Šećera

  • 4 Jaja

  • 200ml Mleka

  • 2kg Jabuka

  • 10g Cimeta

  • 10g Vanilin šećera

  • 100g Suvog grožđa

  • 150g Mlevenih oraha

  • Prstohvat Soli


Priprema

Testo

Zamesiti sledeće sastojke: Brašno, 500gr Dijamant Classic margarina, prašak za pecivo, 200gr šećera, jaja, mleko, so i 5gr cimeta, potom podeliti na dva dela. Svaki deo posebno umotati u foliju i ostaviti da se odmori i stenge u frižideru najmanje sat vremena.Testo se može zamesiti nekoliko dana ranije, a može se držati i u zamrzivaču.

Fil

Jabuke očistiti i iseći na kocke. Staviti u šerpu i dodati sve sastojke osim oraha. Dinstati da jabuke omekšaju i da tečnost ispari. Na kraju dodati orah i sve izmešati. Ostaviti da se prohladi.

Prvu polovinu testa razvući i oklagijom prebaciti u pleh. Pleh je potrebno premazati sa margarinom i staviti preko papir za pečenje.
Koru peći oko 7-8 min na 180 stepeni. Bitno se da se kora ne ispeče do kraja.
Ohladiti koru. Na ohladjenu koru staviti sav fil i prebaciti drugu koru koju smo razvukli. Razmutiti jaje i premazati po kori. Na nekoliko mesta izbušiti sa viljuškom i peći na 180 stepeni oko 45 min.
Ohladiti, iseći i posuti sa sećerom u prahu.

Sledeći recept