Tanjir pun ljubavi - Dijamant - U sve se meša ljubav
Dijamant

Tanjir pun ljubavi

Početkom godine došli smo na ideju da organizujemo aktivaciju i pronađemo najbolji komšiluk u Srbiji. Inspirisala nas je stara izreka koja kaže „Tanjir se nikada ne vraća prazan“ i želja da je ostavimo mlađim pokolenjima.

Sve je počelo od toga šta za nas znači hrana? Shvatili smo da osim što nas zasiti, kroz hranu često pokazujemo emocije. U kiflicama je neretko skrivena briga i poruka nežnosti. „Volim te“ ne moraš uvek da kažeš – možeš te reči da pokažeš kroz dve palačinke. Brzo nam je postalo jasno da se u porodici prećutno razumemo putem hrane, a tokom kovida, shvatili smo šta znači biti “pod istim krovom”. Naše komšije su ljudi najbliži nama, ali u udaljenim odnosima zaboravljamo da nas jednako pogađaju sve životne nedaće. Ako naša porodica razume jezik hrane, šta će se desiti kada tu hranu podelimo sa drugima? Kada komšijama odnesemo tanjir pun kolača…

I tako je počela naša aktivacija!

Inspirisali smo komšiluke plasiranjem videa, ali i deljenjem preko 5000 plakata i flajera po gradovima Srbije da pokrenu svoje zajednice, da se povežu i da zauvek nauče emotivni jezik kojim hrana govori.

Konkurs je podeljen u dve faze. U prvoj fazi, zgrade su se prijavljivale za učešće odgovarajući na pitanje zašto je baš njihov komšiluk najbolji. Prijavilo se preko 50 stambenih zajednica sa oko 300 stanova i još više komšija iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Kragujevca, Niša, Leskovca i mnogih drugih gradova. 

Pobednicima prve faze darovali smo poklon pakete koji su između ostalog sadržali brendirani tanjir, koji je trebalo da kruži po komšiluku kao simbol zajedništva, dobrih odnosa i tradicije. Tom prilikom upoznali smo divne ljude koji neguju dobre komšijske odnose, i znaju da se tanjir nikada ne vraća prazan!

Prva faza nagradnog konkursa imala je 36 pobednika, koji su se automatski kvalifikovali za drugu fazu takmičenja. Njihov sledeći zadatak bio je da nam pokažu kako se druže sa svojim komšijama, koja je to hrana koju najčešće razmenjuju i na koji način su iskoristili predmete iz poklon paketa koje smo im poslali.

Skoro svi učesnici prve faze odazvali su se na novi zadatak. Rezultat je bio pregršt prelepih fotografija na kojima se vidi komšijsko druženje i zajedništvo.

Čekao nas je težak zadatak – odabir pobednika i proglašenje najboljeg komšiluka u Srbiji. 

Galerija prijava

Konkurs je zvanično završen 14. novembra 2022. godine i u obzir su uzete sve prijave pristigle do tog datuma. Pažljivim iščitavanjem prijava i pregledanjem poslatih fotografija, a imajući u vidu pravilnik i unapred postavljene kriterijume, odlučili smo da najboljim komšilukom u Srbiji proglasimo zgradu u ulici Kisačka 64a, Novi Sad. Pobednički komšiluk ima čak 40 domaćinstava u stambenoj zajednici.

Ovaj komšiluk osvojio je druženje uz muziku i posluženje za celu zgradu u našoj organizaciji. U nastavku možete pogledati deo atmosfere sa zajedničkog druženja i poslušati šta dobitnici imaju da kažu o svom komšiluku i šta za njih znači izreka da se tanjir nikada ne vraća prazan:

Nadamo se da će vas priče naših učesnika inspirisati da i vi sa svojim komšijama podelite Tanjir pun ljubavi, kao što delite zgradu!

Ako smo vratili makar deo tradicije i podstakli komšije da podele po koji domaći kolač, nama je dovoljno!

U sve se meša ljubav!

Sledeći članak